sobota, 19 września 2009

Kuchnia arabska- przepisy

 
   Zastanawiając się nad tematem kolejnego posta olśniło mnie, że nie ma tutaj żadnej wzmianki o czymś, co chyba wszystkie ( a przynajmniej zdecydowana większośc z nas uwielbia)- o jedzonku. Niektóre z Sióstr mają mężów pochodzących z krajów abarskich, więc prawdziwą przyjemnością jest przygotowanie ich ulubionego dania. A jak wiadomo- przez żoładek do serca
Zatem- do pracy!

TURCJA
1) Baklava



Składniki:
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g miodu
- 125 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- po 75 g pistacji i migdałów
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blacy.
2. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić.
3. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać.
4. Piec 45 minut w 190 stopniach.
5. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.

MAROKO

1. Podpłomyki- chlebki marokańskie



Składniki:
-600 g mąki pszennej + mąka do wałkowania
-3 łyżki mąki razowej
-2/3 puszki ciecierzycy (grochu włoskiego)
-1 łyżeczka soli
-płaska łyżka cukru
-1 paczuszka (chyba równe 7g ) suchych drożdży
-1/2 szklanki wody
-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
-po sporej szczypcie: kuminu, pieprzu, granulowanego czosnku, można dodać także szczyptę słodkiej mielonej papryki i kurkumy

Przygotowanie:
1. Zmiksuj cieciorkę w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku, w każdym razie ma być cieciorkowa papka. Wymieszaj osobno suche składniki, a osobno mokre. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. i włóż do niego kratkę do pieczenia, a pod spodem piekarnikową blachę (blacha jest tylko po to, żeby ewentualna osypująca się mąka nie spaliła się na dnie piekarnika)
2. Zagnieć mokre z suchym, otrzymując zwartą kulę dość twardego i nieco lepkiego ciasta. Podziel ciasto na 6 części. Podsypując stolnicę mąką rozgnieć pierwszą część ciasta rękoma, a nastepnie cieniutko rozwałkuj tworząc w miarę okrągły placek.
3. Placek delikatnie podważ dłońmi i połóż na kratce do pieczenia-nie na blaszce, bo sie spali! Pierwszy placek piecze sie nieco dłużej-jakieś 7-10 min, następne juz krócej. Dość sporo urosną tworząc bąble i kratery-tak ma być. Wyjmuj z piekarnika gdy na brzegach zaczynają sie delikatnie rumienić, mocno spieczone nie sa takie smaczne. W czasie pieczenia pierwszego chlebka przygotuj i rozwałkuj następny. Po wyjęciu pierwszego kontynuuj z resztą ciasta.
      Placki są pyszne ciepłe, odrywane po kawałku i służące jako łopatka do nabierania hummusu. Jesli mocno wystygną to można je zawinąć w alufolię i odgrzać w ciepłym piekarniku.

2. Sos harissa- marokańska pasta chilli



Składniki:
- 2 łyżeczki mielonego chili,
- duży pomidor, obrany i wypestkowany,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry,
- szczypta soli.
- odrobina oliwy

Przygotowanie:
1. Z papryczek odciac ogonki i oczysci z nasionek. Jesli uzywamy suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkladamy je do na 5 minut do goracej wody i po tym czasie osaczymy je i drobno kroimy.
2. Czosnek drobno siekamy.
3. Wszystkie skladniki dokladnie miksujemy (razem) az do uzyskania gladkiej pasty.
4. Gotowa paste przekladamy do sloiczka i zakrecamy. Wkladamy do lodowki.

Pastę tę można używac do potraw orientalnych oraz do doprawiania zup i sosów.

3. Sałatka z pieczonej papryki

Składniki:
-3 czerwone papryki
-2 duże dojrzałe pomidory
-3 łyżki soku z cytryny
-3 łyżki oliwy
-pół łyżeczki kuminu mielonego
-pęczek natki pietruszki
-sól, pieprz
-1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190-200 st.C. Papryki umyj i połóż na kratce piekarnika z podstawioną pod spód blachą piekarnikową. Całe papryki opiekaj obracając, do uzyskania czarnej , popękanej skórki (wystarczy, że bedzie jej większość na papryce, nie muszą być idealnie i jednolicie czarne). Mozna je opiekać pod włączoną funkcją "grill".
2. Papryki wyjmij z piekarnika i przełóż do plastikowego woreczka, mocno zakręć. Papryki zwiędną i spocą się. Po 15 min. wyjmij je z woreczka, lekko wystudź i ostrym nożem, często opłukując, zdejmij czarną skórkę. Wypatrosz papryki usuwając szypułkę i nasionka. Pozostanie sam miękki, paprykowy miąższ. Pokrój go w paski i odłóż do miski.
3. W czasie pieczenia papryki przygotuj pomidory i sos. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i wytnij szypułki razem z gniazdem nasiennym. Miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przecier pomidorowy, kumin, sól, pieprz i sok z cytryny. Lekko podgrzej.
4. Natkę posiekaj jak najdrobniej. Zmieszaj paprykę, pomidory, natkę i sos, w razie potrzeby dopraw solą.     
    
4. Falafel


Składniki:
-400 g soczewicy
-2 srednie cebule
-2 duze zabki czosnku
-natka pietruszki (peczek)
-1 lyzka kolendry (moze byc rowniez suszona)
-sol
-1 lyzka kminku
-pieprz cayenne

Przygotowanie:
1. Soczewice moczyc przez 24 godziny a nastepnie 2 razy przepuscic przez maszynke do mielenia razem z czosnkiem i cebula. Mozne tez wszystko razem zmiksowac. Na koncu miksujemy peczek natki i kolendre.
2. Mase dobrze doprawic sola i pieprzem cayenne. Odstawic na 30 minut.
3. Z masy formujemy male kulki, nie powinny byc wieksze niz 2 cm.
4. Gotowe falafel smazym w glebokim tluszczu max. 5 minut. Czesto sprawdzamy zeby nie byly za ciemne.
     Podajemy je z sosem czosnkowym. Mozemy rowniez wypelnic nimi chlebek pita, dodajac do niego salate i sos czosnkowy.

5. Sellou- marokański deser sezamowo- migdałowy



Składniki:
-500 g mąki pszennej
-250 g obranych ze skórki migdałów
-250 g ziaren sezamu
-120 g masła
-150 g miodu
-1 łyżeczka cynamonu
-cukier puder

Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać na dużą suchą patelnię i na małym ogniu doprowadzić do lekkiego zrumienienia, nieustannie mieszając. Uprażoną mąkę wsypać do miski.
2. Na tę samą patelnię wsypać sezam i także uprażyć na lekko złoty kolor. Dosypać do mąki.
3. Ponownie na patelnię wsypać migdały i lekko zarumienić, a nastepnie ostudzić (odłożyć 20 do ozdoby) i zmielić w malakserze lub maszynce do orzechów, zmielone dodac do mąki i sezamu. Całość lekko wystudzić.
4. Na patelnię włożyć masło, miód i cynamon, rozpuścić nie gotując. Lekko przesudzone wlać do sypkich składników i dokładnie zagnieść łyżką. Ugniatając masę ręką uformowac na półmisku kształt stożka lub piramidy. Wbić pozostawione migdały. Posypać całość cukrem pudrem przez sitko. Zostawić do zupełnego zastudzenia.
     Deser jest bardzo słodki, przy krojeniu kruszy się nieco jak chałwa, ale smak ma wspaniały , trudny do porównania z czymkolwiek...

EGIPT

1. Kofta



Składniki:
- 500 g mielonej baraniny / wołowiny
- cebula
- jajko
- 2 łyżki oliwy
- 12 kapeluszy pieczarek
- czerwona papryka
- 12 malutkich cebulek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić.
2. Formować krokiety o długości 5 cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki.
3. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni.
Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

2. Egipskie ciasto kukurydziane

Składniki:
- 1 l mleka
- 25 dag mąki kukurydzianej
- 12 dag cukru
- 3 jajka
- 5 dag masła
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 5 plastrów ananasa lub cząstek pomarańczy

Przygotowanie:
1.Zagotować mleko z wanilią. Powoli dosypywać mąkę, stale mieszając by nie potworzyły się grudki. Zdjąć z ognia, dodać pojedynczo żółtka, masło, na końcu ubitą pianę. Wszystko wymieszać.
2.Przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąka formy.
3.Piec ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku.
4.Po ostygnięciu ozdobić owocami

SMACZNEGO  ;)              

1 komentarz:

honeeya pisze...

a do baklavy nie dodajesz wody różanej?